Frans Cuspinera - EDR 176 - El noi del mar (Enderrock)

Enamorat dels paisatges mariners, especialment quan els toca la calma de l’hivern, Frans Cuspinera ha portat a la desembocadura quatre anys d’intens treball. ‘Garoina’ (Picap, 2017) és el seu disc de debut, i arribarà a bon port el proper 16 de juny. El garriguenc ens explica d’on li ve aquesta passió pel mar i ens concedeix l’estrena de tres cançons i un videoclip.

Text: Marcel Pujols. Fotos: Lurdes R. Basolí

Estudiant del Taller de Músics aquests últims quatre anys i amb feina a Badalona, Frans Cuspinera ha tingut temps de preparar un disc amb cara i ulls. L’eix vertebrador del treball són les relacions personals i l’ambient on tot passa al poble de Calella de Palafrugell. Tot i ser de la Garriga, el músic necessita el mar i cada cap de setmana, i sobretot a l’hivern, anava a gravar en aquesta idíl·lica població.

La cançó “Mai sabràs” parla de “les coses que durant una relació no s’han dit mai i que fan que aquesta s’aguanti”. L’estudiant de cant flamenc i cant jazz vol despullar-se sense manies dels sentiments que ha viscut durant els anys en què ha estat fent el disc.

Pel que fa a “Cargol de mar”, la cançó forma part del percentatge marítim que segons Cuspinera “forma el 70 per cent del disc”. En aquest cas la història “és molt paisatgística i té un punt romàntic perquè parla de saber dir adéu a algú. Vaig fer servir el cargol de mar per simbolitzar l’eternitat de l’amor. Encara que no estiguem junts, si sents el mar quan hi poses l’orella vol dir que segueixes viu”.

Les referències no s’acaben aquí, “Mestral” també juga amb referents paisatgístics per abordar la idea que “sempre estarem buscant algú que ens estigui buscant”. Es curiós que la profunditat d’aquestes cançons aparegui al tren: “Totes les lletres les he escrit anant cap a la feina a les 7 del matí. És una hora màgica perquè hi ha una llum molt maca i veus com es fa de dia”.

Com a resum de tot el disc hi ha una cançó en especial que serveix per “homenatjar les costes, les platges i el mar en general”. “Jo sóc d’un paisatge” té un dels títols més directes del disc i és l’única cançó que té un videoclip. Cuspinera explica que la història de la parella que se separa un cop acaba l’estiu vol concluir que “el noi s’acaba redescobrint quan descobreix que la noia és el paisatge”.

Si voleu veure aquest garriguenc de naixement, però calellenc de cor, teniu l’oportunitat d’assistir a la presentació del 29 de juny al Centre d’Art Tradicionàrius (CAT) de Gràcia. El concert serà amb banda completa de sis músics, i val a dir que el músic ha tingut més de quinze col·laboradors per tirar endavant el disc Garoina.

Enllaç a l’article original: http://www.enderrock.cat/edr/numero176/noticia/1414

EDR (Enderrock)
Núm. 176 – Divendres 9 de juny de 2017

Comparteix:

Deixa un comentari